Tips fra Huldra 10 entusiasten Kjell B

Her kommer en enkel service-forskrift for Huldra 10 (og andre gamle forsterkere/receivere) som ofte vil være tilstrekkelig til å bringe apparatet i topp stand.

Justering av tomgangsstrøm, Huldra 10 som eksempel:

Du løsner de to skruene på høyre sidepanel, som tas av. Deretter skyves topp-platen litt mot høyre (mot den åpne siden) og løftes av. Du har nå tilgang til alle justeringer - de små trimme-potensiometerne på flere steder i apparatet. Bak mot utgangstransistorene på printet sitter R 721-722 (venstre og høyre kanal). Ved å dreie med urviseren øker du strømmen.

Bruk for all del en isolert liten skru-trekker - f.eks. tape rundt metallklingen, ellers risikerer du å lage kortslutning når skrujernet berører andre komponenter v/uhell.

Du måler spenningen over emitter-motstandene R 749-750 (0,18 ohm). Her må du bruke testledninger med isolerte målepinner med gripeklør (Clas Ohlson nr. 32-85 - igjen, dette er standard for å unngå kortslutninger ved uhell under måling.

Juster til spenning 11 mV = 60 mA strøm ved høyttalerdrift. For liten klasse A forforsterker, juster ned til 6 mA strøm (1,1 mV). Dette er små spenninger, men ikke noe problem for et godt universalinstrument.

Husk å slå av forsterkeren til du har prøvd alt og vet hva du gjør. Den skal så helst stå på 15 minutter før alt har stabilisert seg.

Et siste tips: Trimmepotmetere som har stått urørt i 30 år kan være ustabile pga dårlig kontakt etter justering. Det anbefales derfor først å rense med spesial-spray, som anvist nedenfor. Drei litt rundt flere ganger mens sprayen fordamper. Så skal nok kontakten være i orden. Husk å merke deg hvordan de stod opprinnelig.

Hvis inngangs DIN-kontaktene har vært utsatt for hard mekanisk press, kan det være brudd på printet, som repareres med å lodde på tynne metalltråder (avisolerte ledninger).

Og du MÅ ha kretsskjema/diagram, som du bl.a. kan kjøpe fra Norsk Radiohistorisk forening www.nrhf.no

Service på Huldra 10:

Typisk opplever man etter å ha børstet støv av en slik, at det mest kan høres diverse sprake-lyder og sus i høyttalerne og heller lite musikk eller radio. Dette henger sammen med at disse gamle receiverne ble designet med såkalte trykkvendere til betjening av de mange funksjonene, og etter mange års lagring (uten å bli brukt) er kontaktene i disse belagt med fettrester, eller oksyderte, slik at normal funksjon ikke lenger er mulig. Og siden t.o.m. strømforsyning til visse kretser skjer gjennom disse bryterne, så er det ikke så rart at den gamle receiveren ikke virker lengre. Men typisk er dette veldig enkelt å reparere 100 %.

Man må anskaffe såkalt "verktøykasse på boks": rensespray og smørespray ("Kontaktspray"). Merk at vi her altså MÅ bruke TO helt forskjellige typer spray. Først må alle brytere og potmetere (også de små under dekselet og baksiden på f.eks. Huldra 10, m.fl.) behandles med avfettingsmiddel (rensespray), deretter vanlig kontaktspray som smører (oljeaktig hinne hindrer senere oksydasjon). Sørg for å spraye slik at ihvertfall noe kommer på innsiden inne i komponentene som skal renses. Bryterne, m.m. må betjenes aktivt under prosessen. Brukes kun vanlig kontaktspray, kommer feilene tilbake etter en måneds tid.

Det viktigste er å bruke spray-typer som anbefales av vintage
radio-forhandlere. Gjerne fra Svalander i Sverige. Jeg har tilfeldigvis
kjøpt mine fra USA: http://www.tubesandmore.com/

De to spraytypene jeg selv har heter a) "Big Bath" Contact Cleaner, og b) "CaiLube MCL" moving contact lubricant. Ellers finnes det nå til og med spesialtyper spray som deponerer tynt metall på slitte kontakter. De er nok ikke billige, men faktisk skal det mye til nå at ikke en vintage radio kan bringer opp til full kvalitet igjen. Ofte er problemet oksydasjon i kontakter pga lang tids lagring uten bruk.

Husk å koble om nett-trafoen fra 220V til 240V (på Huldra 10: den røde ledningen bak på
trafoen flyttes et trinn til høyre (må loddes). Så varer også pærene mye lengre. Skala-pærene (Huldra 10 og mange andre) er vanlige 6,3V/0,3A pærer som skrues inn og ut, kan sitte litt fast. Kjøper du 100 stk. får du dem billig fra Elfa i Sverige. Egentlig ble det brukt spesialpærer med sølvbelegg for å gi bedre spredning av skalabelysningen.

Etter denne jobben, som du gjør selv, er sannsynligvis radioen helt flott og fungerer prikkfritt. Støy og sus, f.eks. RIAA-inngangen, skyldes ofte problemer i brytere, m.m. Og ved jevnlig bruk vil feilene ikke komme tilbake.

Deleliste til reparasjon av Tandberg Huldra 10:

Elfa 33-104-89 Treg sikring 5x20 mm, 200 mA
Elfa 33-102-32 Flink (hurtig) sikring 5x20 mm, 5 A
Elfa 33-412-03 Glødelampe E10, 6V/300 mA

AES S-C19-902 Big Bath Degreaser/Cleaner
AES S-CMCL CaiLube Contact Lubricant

AES = Antique Electronic Supply i USA:
http://www.tubesandmore.com/

Jeg har i ettertid funnet en leverandør av de bittesmå 5V-pærene som brukes i de
elegante grønne indikator-feltene for filtre, mono og muting på din Huldra
10.

Importør: RS Components Norge, http://www.rs-components.no

cat. no. 193-4897 T1 lamp 5V/115 mA, pris kr. 4,70/stk.

For leveranse til vanlig forbruker må Per Velde AS kontaktes (e-mail).

Per Velde AS
Phone: +47 52 70 25 00
Fax: +47 52 70 25 25
e-mail: em@pervelde.com
http://www.pervelde.com
For de som ikke vil/kan gjøre service-arbeider selv, så finnes det et glimrende vintage radio-verksted her:

Ivar Midtskogen tar på seg reparasjoner av Tandberg radio, båndspillere og TV. 20 års erfaring i denne bransjen. Også andre merker. Jeg har fått reparert og trimmet vintage forsterkere og tunere fra Pioneer, reiseradioer fra Schaub-Lorenz, m.fl.

Kontakt:
Ivar Midtskogen
Fossumgata 11
3340 Åmot
(Buskerud)
Tlf: 91382475
E-mail: midti@online.no


Og NRHF har sin Radiodoktor:
E-mail: tor_fander.lende@chello.no
http://www.nrhf.no/


Og så har vi jo Tandberg Radio Shop (nettbutikk), som fører mange slags deler til Tandberg:

http://gpfweb.com/shop

 

Innhold © LydenAvMusikk 2006-2007