Bytte av signalkabler på Rega-armer.Det høres kanskje ikke så vanskelig ut å bytte signalkabler på en tonearm fra Rega, men dette krever tålmodighet. Det er for øvrig ingen vanskelig oppgave, dersom man tar tiden til hjelp.
Det første man må gjøre er å løsne settskruen som holder ”bunnproppen” på plass.

Vær forsiktig når du drar proppen ut, da ledningene fra tonearm er meget tynne. Har du flaks ryker ledningene i loddepunktet på propp, Har du uflaks ryker dem i vinkelen mellom armrør og base.

Merk deg hvor de ulike ledningene er loddet fast på print, før du lodder dem av. Ikke tro du kan klippe av ledningene, og avisoler dem etterpå. Selvsagt er dette mulig, men disse ledningene tåler ikke stort før dem ryker.
Ledningene fra signalkablene er festet som følger:

+ Rød (Høyre kanal) -> Rød fra tonearm
- Høyre kanal -> Grønn fra tonearm
+ Hvit (Venstre kanal) -> Hvit fra tonearm
- Venstre kanal -> Felles sort/blå fra tonearm Grønn fra tonearm

Nå er det bare å fjerne print fra proppen. Det er den sorte ”piggen” i senter som holder print på plass. Når print er borte må det borres hull i propp slik at tykkere kabler kan føres inn. For min del ga dette problemer, så jeg valgte heller å smelte stort nok hull. Brukte en avdanket loddebolt her. Trykket så på plass de nye kablene. For å få disse skikkelig festet til propp benyttet jeg tynt lim for plast. Så benyttet jeg tykker lim for plast. Dette limet fyller opp hullrommet etter borringen. Pass på at jord ikke kommer i kontakt med pluss. Fort gjort, da man må fjerne en del isolasjon for å få plass her.

Printet har små hull, så dersom du skal benytte tykkere kabel, må disse borres opp. Stikk så kablene fra signalkablene inn i respektive hull og fortinn disse. Print festes med det tykke plastlimet. Trim ledningene til passe lengde.

Nå begynner jobben som krever bruk av en pinsett og litt forsiktighet. Pålodding av ledere fra tonearm til print. Pass på at alt ligger støtt slik at du unngår å rykke av de tynne lederne.
Når dette er gjort bretter du ut ”jordingsfjæra” som er loddet til print, slik at denne garantert kommer i kontakt med gods i armbase.
Plugg i proppen og sett på settskruen.

Nå skal du forhåpentligvis har en tonearm med en, etter ditt syn, en respektabel signalkabel.

 

Innhold © LydenAvMusikk 2006-2007