TANDBERG_REKLAMEANIMASJON.gif

 

Kvasir

 

 

Hva kan man forvente av et produkt til 3000 NOK* inkl. frakt. Et produkt man egentlig forventer å betale kanskje +10000 NOK for. Etter massiv skryt av denne forsterkeren, og etter selv ha tatt en kort test av denne, bestemte jeg meg får å teste den ut skikkelig. Fikk tilslaget på en gjennom Leshele på E-bay til nevnte pris. Dette er den siste versjonen levert uten choke i power supply. Leshele og On9mart sier at dette er en oppgradert versjon, dette kan nok diskuteres.
 
* MVA er ikke medregnet i denne summen
 

 

Estetisk utforming og kvaliteter

 

Det er nok her kineserne har spart på pengene. Selve chassis er laget i rustfritt stål. Vil punktvis nevne bemerkninger av negativ art. 

 • Knekkekanter i chassis bærer preg av strekkmerker.
 • Treverk har en røff finish.
 • Trafocover sitter skjevt montert.
 • Tekst både på trafocover og rundt rørene er skjevt.
 • Volum og velger-knotter er limt fast.
 • Den lakkerte teksten tåler ikke sterk såpe eller løsemidler.
 • Små riper i chassis.

Mekaniske kvaliteter

 

Med mekanisk her mener jeg brytere, kontakter, koblinger og komponenter. 

 • På / Av bryteren er løs i chassis. Dårlig bryter, da denne trigger en del støy ved avslag. Løses ved å sette inn en 0,01uF X kondensator over polene på bryteren. 
 • Soklene til smårørene gir etter ved innsetting av rør.
 • Soklene da spesielt til KT88-rørene er av middelmådig kvalitet. Kan blir dårlig kontakt her. Dette løses lett med å trimme kontaktpunktene, slik at de klemmer bedre rundt rør-pinner.
 • Høytaler og RCA -kontaktene holder en grei standard. Ikke noe å utsette på disse.
 • Volumpot virker billig i bruk, men gjør jobben sin.
 • Inngangsvelger virker også billig, men også denne gjør jobben sin.
 • Det er mange loddinger på en forsterker, etter en nøye gjennomgang av loddinger, kunne jeg konkludere med at dette var bra utført.
 • Litt synd at nett-trafo er limt til cover, da jeg gjerne skulle tatt en titt på dem.

Rør som følger med

 

KT 88 er av typen Shuguang. Dette er faktisk meget gode rør. Prisen er også hyggelig, så her får man god lyd for lite penger. De små rørene 12AT7 og 12AU7 er brukte rør. Disse skal være testet og funnet i orden, men levertiden og deres kvaliteter er det så som så med. Dog er det 1 års "garanti" på alle rørene.

 

Konstruksjon / Spesifikasjoner

 

Her snakker vi om ekte dual mono men i ett chassis. Hver kanal får strøm fra egen psu og nett-trafo. Man har valgt å benytte en enkel og grei softstart, noe som sparer utgangsrørene for en tøff start. Man kan også med en bryter velge om man vil spille i triode eller pentode. Hva som er best her, vil alltid være en smakssak. Ved bruk av triode halveres effekten.

 

Nettspenning

230V

Utgangseffekt pentode / triode

2 X 65W / 30W

Utgangsrør

4 X KT 88 (Levert med Shuguang)

Driver-rør

2 X 12AT7 og 2 X 12AU7

Distortion

Mindre en 1% ved full styrke

Frekvens

7Hz - 70KHz +/- 3 dB

Innganger

3

Signal / Noise Ratio

90dB

Strømforbruk

250W

Vekt

24kg

 

Sikkerhet

Disse apparatene er ikke godkjente i Norge eller i EU. Nå vil jeg først si at disse godkjenningene stort sett bare dreier seg om å få på plass ett CE klistremerke. Mange av de godkjente produktene skulle aldri vært godkjent. Det eneste jeg har å pirke på, dette med hensyn til sikkerhet, er manglende nettjord. Har man jordet kurs i huset, eller deler av anlegget er jordet, bør man så absolutt jorde et rørprodukt. Siden det sitter montert inn en standard nettbrønn på MA'n, inneholder også denne nettbrønnen en jordingspinne. Med en stump PR og ett par kabelsko, har man på en enkelt måte koblet opp jordingen på dette produktet. Som nevnt over er alle loddinger bra utført. Kabler er av bra kvalitet. Jeg vil her ikke være betenkt med å benytte denne forsterkeren i mitt hus.   

 

Handel og frakt

 

Jeg kjøpte min gjennom Leshele på E-bay.com. Leshele og On9mart er ett og samme firma, og begge annonserer på E-bay. Overføring av penger skjer ved bruk av PayPal.com. Sikkert og enkelt. Normalt vil det ta cirka 1 uke med flyfrakt for å få fraktet forsterkeren fra Kina og hjem til seg. Av en eller annen grunn var min forsterker innom en hver "melkerampe" på veien fra Kina til Norge, og frakttiden ble deretter. Ved normal behandling av esken vil de 24 kiloene med forsterker komme velberget hjem. Min eske hadde de klart å slippe i gulvet, noe som resulterte i ett skadet cover over OP-trafo. Leshele vil trolig sende meg ett nytt cover. 

 

Nettbutikk: http://www.hi-end.on9mart.com/index.html

 

Lyd

 

Først var jeg meget skuffet over lyden. Med litt fram og tilbake med utprøving av ulike forforsterkere og uten forforsterkere, fant jeg ut at MA'n ikke var kilden til all støyen. Støyen her gir seg utslag i form av sus. Susnivået ved bruk av 95dB følsomme høytalere er ikke ille. Man kan høre det på en avstand av 1 - 1,5 meter. Dette er akseptabelt. Brum er så å si fraværende. Hører litt ved å legge øret inn til høytaler.

MA'n brukt som levert.

Som sagt gjør Shuguang-rørene en kjempe god jobb. Etter 3-4 timers spilling fikk jeg en skikkelig høy tone i venstre kanal. Det viste seg her at det ene 12AT7 røret fungerte som en mikrofon. Ikke noe å samle på dette. Siden jeg har en del rør av denne typen liggende, var det på tide å prøve ut ulike kombinasjoner. Her ble NOS, nyproduserte og ukjente "kina" -rør testet ut. Dog vil jeg si at de originale rørene, så lenge de virket, gjorde en utrolig flott jobb med lyden.

MA'n brukt sammen med forforsterkerdelen til TR-1000

Dette må sies å være en skikkelig suksess. Men denne kombinasjonen hentes ut det beste av TR-1000. Sammen med MA'n svingte det skikkelig. Fra før gjengir MA'n masser av god bass, med ved å bruke TR-1000 som forforsterker, kan man få det lille ekstra av trykk. Dette løses ved å bruke de gode tonekontrollene på TR-1000. Litt ekstra bass her, og det svinger skikkelig. For de som våger å si det, kan man også bruke loudnes-knappen på TR-1000.

I skrivende stund kan jeg rett og slett ikke finne noe å utsette på lyden. Detaljert og kontrollert lydbilde, uten at dette går utover den gode rør-lyden. MA'n driver det meste av de kommersielle høytalerne, da med full kontroll og trykk. Dette er gledelig, da man ofte må ty til høytalere som er mer lettdrevne ved bruk av rør. Dette selv med en rørforsterker som skal yte 30-50 W.  

 

Konklusjon

 

Løp og kjøp! La oss lukke øynene for design og finish, dette produktet er helt klart verdt hver krone. Nå har jeg også hørt dyre KT 88 konstruksjoner, men kan trygt si at lydmessig holder MA'n tritt med de ellers dyre og kommersielle merkene. Hvordan dette merket vil gjøre det på bruktmarkedet vil gjenstå å se, men hvem selger en slik?  

 

Som en avslutting

 

Design er så mangt, derfor vil jeg påpeke at kritikken av designet her, kun er basert på egne meninger.
 
Hva nå?

 

Som skrevet over liker jeg verken finish eller kvaliteten på selve chassis. Chassis får forsterkeren til å fremstå som et billigprodukt, noe den for så vidt er, men den fortjener så mye mer. Jeg har valgt å bytte chassis på min forsterker. Her kommer jeg til å bruke et aluminiumschassis fra Kina. Trolig vil jeg beholde trafor-cover. Nytt volumpot og inngangsvelger skal også settes inn. Siden MKI utgaven av MA'n benyttet chokes vil jeg også prøve dette i utgaven jeg har.

MA'n blir nå demontert, dette med tanke på et nytt chassis.

 

 

 
Bilder av produktet
 

De små husene mellom de store er tomme. Her satt det chokes på MKI-utgaven.

Meget ryddig. PS-delen er plassert til høyre og ikke blandet med signaldelen. 
 
 
 
Som nevnt manglet det jording. Her blir jording koblet opp.
 
 
Baksiden av PS-print. Releet i midten er til softstarten.
 
 
Teksten ble ikke fjernet ved et uhell. Dette var en del av designet jeg ikke likte.
 
 
Denne kombinasjonen (TR-1010 som forforsterker) er ikke pen, men du verden hvor flott lyd det ble. 
 

Nytt chassis

Som jeg har nevnt tidligere mener jeg det originale chassiset til Music Angel er simple greier. Dette til stor irritasjon for noen MA-eiere.  Siden lyden er såpass bra, og jeg ønsker å prøve denne ut i min rigg, fortjener den et bedre utseende. Chassis ble da bestilt gjennom vt4c.com. Til $ 125 USD fikk jeg en komplett aluminiums chassis, inklusivt knotter til volum, power og inngangsvelger. Skikkelig solide greier, og med god plass.

Bilde
5,7 kg alu.

MA'en ble demontert for en tid tilbake, og bilder av innholdet følger.

Bilde
Egentlig er det ikke mange ledningene som man må fjernes for å ta ut innholdet. Ledninger fra trafoer og høytalerterminaler er alt. Man snakker her om rundt 30 loddinger å holde styr på.

Bilde
Ribbet! Man kan lure på hvordan monteringslokalene til disse MA'ene ser ut. Møkk, møkk og atter møkk. Var helt sort på hendene etter demontering.

Bilde

Bilde

Bilde
3,3 kg utgangstrafo. Disse er faktisk veldig gode.

Bilde
4,6 kg nett-trafo. (220V)

Selv om jeg har ett ferdig chassis er det mye jobb igjen. Er enda litt i tvil om jeg skal ta hull i topp-platen selv. Fikk med hullborr fra vt4c.com, men er litt usikker på om sluttresultatet blir bra med disse. Åkke som, oppmerking av topp-platen er det første som må gjøres. Beholder samme oppsettet som den originale MA'en, men er usikker på om jeg beholder cover. Vt4c.com har også her noen greie cover.
 
Det ble hull, men jeg er ikke fornøyd.  Det "eneste" som duger til slikt arbeid er nok en CNC-fres. Det positive er at dette ikke gjør noe  Soklene fyller hullene i hele sin høyde, så de litt rufsete veggene i hullene vil ikke vises. I tillegg vil rørene dekke over hullene.

Bilde
Med sort topp-plate og sorte trafocover ble det for sort. Velger å pusse ned elokseringen. Blir enten å klarlakkere eller å natureloksere denne platen.

Bilde

Bilde
Med rørene på plass.

Straks ferdig med nedpussingen av topp-plate. Tror dette skal bli bra når jeg er ferdig.

Bilde

Bilde
 
Det ble noen lag med klarlakk!

Bilde

Bilde

Da er det bare å vente til lakken er herdet, før jeg kan ta fatt på det artige, nemlig monteringen. Er ikke så glad i metallarbeid
 
Jeg valgte en børstet overflate. En slik overflate ordner man selv med enkle midler. Starter først med slipepapir med grovhet 80. Man må slipe med jevne drag i hele platas lengderetning. Stopper man vil man få ”sirkler” der hvor man stopper. 80 grovhet danner strukturen i plata. Ønsker man litt grovere og matt overflate avslutter man med 80. Vil man ha denne grove overflaten litt blankere, men vil beholde strukturen avslutter man med en pussematte. Jeg ville ikke ha så grov struktur på min plate, og benyttet 180 slipepapir før pussematten. Det er hele tiden viktig at man sliper i hele lengderetningen, og med jevne rette drag. Dette gjelder også grovpussingen. Begynner man å pusse på tvers av strukturen, må man jobbe lenge for å rette opp denne ”skaden”.

Bilde
Slipeutstyret

Bilde
Nærbilde av strukturen i plata.
 
Trafoer er på plass. Nå venter bare monteringa printkort og rundt 30 loddinger.
 
Bilde
 
Printkort er montert. Oppkoblingen av PSU og høytalerutganger er også koblet opp. Ikke mye som gjenstår nå.
Nettbryter og nytt volumpot er bestilt fra Elfa.se. Satser på å beholde inngangsvelgeren, da denne har en grei kvalitet.
 
 Bilde
Noen nye ledninger må strekke da de gamle ble for korte. Det nye chassis er noe dypere enn det originale.

Bilde

Bilde
Sokler på plass

Bilde
Måtte prøve rørene!
 
Ferdig resultat
 
Baksiden
 

Innhold © LydenAvMusikk 2006-2008