TANDBERG_REKLAMEANIMASJON.gif

 

Kvasir

 

 

Siden jeg kjøpte Ella EL 34 for noen år siden har den vært under kniven flere ganger. Ella MKI er en KIT-utgave av Conosonance M99 / M100. Etter MKI utgaven, der smårørene (6SN7 og 6922) var montert på printkort, kom MKII utgaven. MKII hadde ny power supply (Choke og enklere oppbygging av power supply) der blant annet softstarten var fjernet.
Så kom MKIII utgaven. Kretsen er fortsatt lik. Forandringene finner man hovedsaklig i chassis og power supply. MKIII utgaven har fått navnet Signature og blir levert som en Dual Mono konstruksjon. Her har hver kanal fått sin egen power supply. I tillegg finner man relestyrte innganger og motorstyrt volumpot. Designet er også forandret. Man kan lese mer om denne utgaven her.
Jeg liker ikke det nye designet, og ei heller at man blander inn for mange digitale kretser i en rørforsterker. Dog liker jeg det nye prinsippet med dual mono. Etter litt øyemålinger fant jeg ut at komponentene fra Signature helt sikkert kunne plasseres i mitt gamle Ella-chassis. Dollarkursen var lav, så her var det bare å bestille deler. Etter at endelig Posten frigjorde pakken fra tollen, og sendt den til meg, var det bare å starte planleggingen. 

  • Utgangstrafoen: Denne er stor (5,1 kg). Ser med en gang at denne ikke får plass under cover på min Ella. Samtidig fortelles det at min gamle ringkjerne trafo holder en høyere kvalitet. Siden jeg ikke trenger alle uttakene på sekundærsiden, da jeg ikke skal benytte de digitale kretsene, vil min ringkjerne trafo kunne brukes. Noe jeg også velger å gjøre.

Nett-trafoen er alt for stor til å passe under cover.

  • Utgangstrafoene er veldig like de gamle jeg har, men på disse finnes også 16 ohms utgang. Ved prøving finner jeg ut at hull til montering ikke er helt like, og viklingene bygger noe mer på de nye trafoene. Siden jeg skal benytte festerammene fra de gamle trafoene var det bare å finne fram slipemaskinen og tilpasse disse.

Gammel trafo med braketter til venstre. Ny trafo til høyre.

  • Chokene (De små "trafoene" med røde ledninger) som skal sitte etter likerettingen av B+ passet på millimeteren i chassis. Måtte her lage meg noen DIY vinkler, dette for å få de festet.
  • Obbligato kondensatorene er bygget for å tåle en bombe. Selve filmen er støpt inn i ett massivt kobberrør.
  • Kiwame motstandene har jeg erfaring med fra byggingen av Basie. Skal holde en bra kvalitet.
  • Bias-pot ble også bestilt. De gamle var for unøyaktige, og dermed var det vanskelig å stille inn rett bias.
  • Teflon sokler til KT88, 6922 og 6SN7 lå også i pakken. Dette skriver Diy HiFi Supply om disse soklene: Why you need teflon tube sockets: They're expensive and may seem like an extravagance but our beloved tubes are sensitive to vibrations and vibration is everywhere. Chassis born vibration softens the imaging and veils harmonics, robbing the music of its tonal tapestry. Teflon sockets act as a vibration break for the chassis' shakes and a damper for airborne vibes. It also grips the tube pins MUCH better than ceramic sockets and has a more favourable dielectric characteristic so high notes can soar! This is not a small improvement and I'd put it on the same level as a major cap upgrade, maybe even higher than that.

Med ovenstående komponenter på plass var det bare å starte planleggingen av plasseringene. Som nevnt over var jeg ikke sikker på de fysiske målene på blant annet power supply -print. Som "fryktet" var disse to printene store. I Signature -versjonen skal disse stå oppreist, i mitt chassis må disse ligge.

I MKI utgaven er sokler til 6922 og 6SN7 montert på printkort. Dette medfører at hullene i selve chassis er noe store, for store til å montere inn sokler direkte. Her måtte jeg derfor benytte et nytt print, slik at soklene kunne monters på dette. Bildet som kommer viser dette.

Nye komponenter fører også med seg nye hull i chassis. Synlige skruer er ikke pent, så her måtte jeg hele tiden prøve å montere komponentene på en slik måte at skruene kom under cover. Dette kan i verste fall gå ut over lydkvaliteten, da power supply -print kom tett på inngangsrørene. Men jeg bekymrer meg ikke så mye her, jeg vil tro at dette går bra.

Her er komponentene montert.

Det første man begynner med er glødestrømmen til rørene. Her benytter jeg 16 gauge BSX kabel. Denne kabelen er dobbelt teflon-isolert. Teflon smelter / krymper "ikke" ved tilført varme, noe som gjør den egnet i slike konstruksjoner. 

Glødestrømmen (hvite ledninger) er koblet opp. Primærsiden på utgangstrafoene er koblet opp. Det samme er strømforsyningen til power supply. 

Jeg har valgt å prøve ut screenstopper dioder (IN4007). Disse sitter forran de blå motstandene på de fire soklene i forrkant. Skjemat som kommer senere vil vise hvordan de er koblet inn.

Koblingene videre går som en drøm, bortsett fra oppkoblingen av novalsoklene (Soklene nærmest bakvegg) Her er det trangt om plassen. Avstanden mellom pinnene blir farefull liten, så her må det jukses litt.

Utgangspinnene forlenges, for så å få en krympestrømpe som dekker pinnene, med dette flytter jeg loddepunktet litt ut.

Bias-kretsen kobles opp. Det begynner også å bli en del ledninger inn til stjernejord (Se blå kabelsko). Jeg har denne gangen valgt å føre alle jordingskoblinger direkte til stjernejord. Tyvkoblinger er fy her!

Etter nok ett par timer på benken, begynner prosjektet å nærme seg slutten. Det meste av DC-strømmen er koblet opp. Plasseringene av Obbligato-kondensatorene er bestemt. De to store kondensatorene i midten er ikke festet eller koblet til, men plasseringen blir der hvor de ligger.

Det gjennstår nå å koble opp utgangene og inngangene, pluss litt annet småtteri.

Ett par løse "tråder" her.

Her mangler kun motstandsjordingen av glødestrømmen, pluss oppkoblingen av den ene 0.22uF kondensatoren.

Ja, jeg sitter og ler. Forsterkeren er koblet opp og den spiller. Etter en karamell fra +B var det med spenning jeg satte på strøm. Om det var støtet fra +B eller spenningen rundt dette med nytt DIY-prosjekt som trigget den høye pulsen, vet jeg ikke. Høy puls var det åkke som.
Er for tidelig å komme med lytteintrykk, men en ting kan jeg fastslå med en gang, det er mye, mye mer driv i denne enn MKII-utgaven.
Det har blitt snakket om sus, hva er det?  Helt tyst både når det gjelder brum og sus. Legger man øret inntil høytaler vil jeg selvsagt høre litt støy. Men igjen, hvem lytter på denne måten?
Den gamle (se tidligere bilder) føringen av signalkabel fra pot og inn på 6922 fungerte ikke. Her ble det plukket opp alt for mye støy. Ved å legge den som vist over, ble det tyst.
Bare litt fintrimming nå, så er jeg klar for en duell med en annen kjent kineser.
Test av denne kan snart leses!

Bildet over viser en feil som kun dreier seg om slurv. Ser man på der 1,1K og 100K møtes, har jeg klart å benytte "ørene" som også brukes til å feste skinna. Dette medførte naturlig nok at jeg ikke klarte å måle 50V på pinne 5 (jord - jord). Hadde tenkt å klippe bort disse ørene ved montering, men mente selv jeg hadde kontroll på dette.  Ja, ja, ingen skade skjedd, og koblingspunktet er flyttet.

Det som nå skal gjøres er å optimalisere ledningsføringene. Ellers blir det å se på målinger, dette for å sikre at alt er som det skal være.
Ellers satte jeg på 1K motstandere mellom jord og gløding på utgangsrørene. Prøvde først uten, og jeg må si at jeg ikke klarte å høre noen forskjell.

Skjemaet viser hvordan min Ella er koblet opp. Alt som er merket med rødt er avvik fra originalskjemaet.

Under kommer en serie bilder fra monteringen av MKI utgaven

Bildet over viser MKI utgaven. Trefront og printplate. Power supply sitter helt i front.

MKI utgaven under konstruksjon.

MKI utgaven med de originale utgangstrafoene.

MKI utgaven i drift.

Innhold © LydenAvMusikk 2006-2007