TANDBERG_REKLAMEANIMASJON.gif

 

 

 

 
Rørforsterker til $ 20 USD? Ja, det er mulig dersom du også betaler en frakt på rundt $ 200 USD. I søken etter noe "nytt" innen rør la jeg inn budet på en rørforsterker bassert på 6P1 -røret. Tanken var, og er, å bygge denne om til en forsterker som benytter EL 84. Det sies at at EL 84 er arvtageren etter 6P1, men de må ikke forveksles. Pinnelayouten er ulik på disse. 6P1 er et rør fra østen, og er i dag litt vanskelig å skaffe, dette sett i forhold til El 84. 6P1 er heller ikke i produksjon lengere.Sammen med 6P1 benytter denne forsterkeren 6N3 som ingangsrør. Også et "østen-rør". Etter at betalingen var gjennomført gikk det ikke mange dagene før forsterkeren kunne hentes på mitt lokale postkontor. 
Første inntrykket av forsterkeren var bra. Solid sak, dog var den oppgitte vekten på 11 kg ikke reel. Min vekt viser 7,5 kg. Dette har selvsagt en del å si, da mindre vekt betyr "dårligere" trafoer. 
 
Rørene var pakket bra.
 
Det var med spenning jeg koblet til kilde og høytalere for så å sett på strøm. Ventet nok på den store smellen. Ingen røyk og ingen uønskede lyder kom, men et forferdelig blått lys under de to 6N3 -rørene, ble tent. Dette får jeg ordne opp i senere.
 
Noen liker dette, men jeg mener blå dioder ikke hører hjemme på en "gammel" rørkonstruksjon. Og ei heller i andre Hi-Fi produkter.
 
Lyden strømmet ut av høytalerne, og lyden var slettes ikke bra. En kvass lyd, uten dynamikk og bass, "jallet" ut i rommet. Brum kunne også høres veldig tydelig. Selv for $ 220 USD hadde jeg forventet mer. Etter nedturen var det bare og se framover. Meningen med dette kjøpet, var å lage en El 84 konstruksjon. 
Så hva hadde jeg som utgangspunkt? Etter nærmere titt og målinger var det kanskje ikke så mye. Utgangstrafoene virket bra, men nett-trafoen virket noe svak. 
 
Her er bilde av trafoene. Man kan også se de elendige phoninngangene.
 
Fordelingen av glødestrømmen var også noe skeivt fordelt. V3, V4, V5 og V6 fikk glødestrøm fra en og samme vikling, mens V1 og V2 fikk fra den andre. Dette medførte også at glødespenningen på V3-V6 var noe lav. AV/På -bryteren i front var plassert på en slik måte at strømførende nettspenning gikk parallelt med inngangssignalene. Mistenkte da at mye av brummen måtte komme fra denne plasseringen. Ellers var det en del kalde loddinger å se. På inngangsvelgeren var "veien" mellom "mono" og stereo kort. For meg kunne det se ut som om det var direkte forbindelse mellom de to kanalene. Dette skyltes at avissoleringen var gjort langt inn på ledningene. Det var også blitt kuttet bort mye av lederne på en del punkter, noe som førte til mindre tverrsnitt på kabelen ved kontaktpunktene.
På det estetiske planet likte jeg ikke treverket som var limt på. Dette måtte fjernes. Alt i alt kan det se ut som om dette var et feilslått kjøp. Men jeg synes ikke det! For å være ærlig hadde jeg vel ikke forventet meg så mye.
 
Ikke noe skrytebilde dette, kun realiteten!
 
Det første jeg griper tak i er designet. Helt feil prioritering selvsagt! Det første som gjøres er å fjerne de blå diodene som skal lyse opp 6N3 -rørene. Klipp klipp, så var de borte. Treverket var neste mål. De hadde ikke spart på limet her. Planen var å bevare treverket, så her måtte jeg være forsiktig. Etter mye varme og en kvass kniv var de borte, uten å tatt skade av behandlingen. Tredetaljene skulle erstattes av børstet flyaluminium, belagt med klarlakk. Med rett verktøy var det fort gjort å tilpasse platene. Tec7 holder dem på plass. Børstingen og lakkeringen ble gjort etter montering, da det er fort gjort å skade overflaten på lakken ved montering. Jeg ville ha en ren (estetisk) forsterker. Fjernet derfor pynteplata som lå rundt rørene. Her hadde de også klart å rote med den graverte teksten til de ulike rørene.
 
 
To bilder av det endelige resultatet av den ytre delen av forsterker. Ren og "pen".
 
Neste oppgave var å legge forholdene bedre til rette for lydsignalene, dette med tanke på å eliminere bort støykilder. Nettbryter ble flyttet til baksiden. Nye phonokoblinger ble satt på. Volumpot ble erstattet med ett nytt og bedre fra Alps. Alle loddinger ble sjekket, og loddet om ved behov, deriblant på inngangsvelgeren.  
 
Nye phonoinnganger er på plass. Her kan man også se den nye plasseringen av strømbryteren. Litt overflødig tekst er også fjernet.
 
Førsteinntrykket etter overnevnte inngrep var gode. Den meste av støyen var borte. Litt brum i venstre kanal, men dette skyldes ett dårlig 6N3 rør. Nye er på vei. Lot da forsterker stå og spille med god last en hel dag. I løpet av denne tiden vil jeg si at lyden ble mindre skjærende, bassen og dynamikken ble også løftet opp på et akseptabelt nivå. Noe skyldes nok mine inngrep, men jeg vil nok helst tro at det meste skjedde i rørene. 6P1 -rørene var brukte, mens 6N3 -rørene var nye. Så jeg vil anta at 6N3 -rørene trengte litt tid på seg, før de "løsnet".
Per dags dato har jeg ikke kommet noe lengre i mitt prosjekt. Neste plan ut er å montere en choke i power supply. Blir trolig en Hammond Drossel 159S. 
 
Hammond Drossel 159S
Klikk på bildet for mer informasjon.
 
Som sagt har jeg også en del rør på vei til Norge. Dette er rør fra Russland. Vil prøve ut noen 6P1P og 6N3P -rør før jeg eventuelt bygger om til El 84. En annen mulighet er å bygge om til EL 90. EL 90 er ett rør med eksakt samme egenskaper som 6P1, men har kun 7 pinner. 6P1 har 9.
 
Tekniske data fra selger:
 

Input Power :  

 110V - 240V  AVAILABLE

Power :  

 15 watts x 2 in Class A Push and Pull circuit design

Output Tube :  

 6P1 x 4

Driver Tube :  

 6N3

Ohms :  

 4 ohms and 8 ohms

Frequency :  

 10Hz-70KHz +/-3 dB

Signal/Noise Ratio :  

 90dB

Distortion :  

 Less than 1% at full power

Input Jack :  

 2 groups

Input Consumption :  

 <80w

Weight :  

 11kg

Size Dimension :  

 

 Width 260mm
 Height 140mm
 Depth 210mm
 
Vekten stemmer som kjent ikke. Jeg tviler også på om denne yter så mye som 15 watt. 10 watt er nok det rette.
Jeg kjøpte min forsterker fra hi-end.on9mart.com, men da gjennom e-bay.com 
 
Informasjon rundt 6P1 -røret: Les mer her. 6P1 er den kinesiske betegnelsen, mens 6P1P er den russiske betegnelsen.
Informasjon rundt 6N3 -røret: Les mer her. 6N3 er den kinesiske betegnelsen, mens 6N3P er den russiske betegnelsen
 
6P1 i drift. Litt grov oppløsning. Tok bildet uten blitz, dette for å vise gløden i rørene.
 
6P1 har også fått prøve seg i hovedanlegget. Prøvde 6P1 alene, men best resultat fikk jeg ved å benytte Basie som pre, foran 6P1.
 
Fikk hjem 10 stk 6N3P -rør her om dagen. Endelig skulle jeg få prøvd andre rør i denne forsterkeren.
 
 
Rørene er nye og ble kjøpt gjennom Ebay.com, av en mann fra Ukraina. Rørene var bra pakket, så ingen hadde tatt skade av reisen. 
Plugget dem inn i min 6P1, og ventet på lyd. Og ventet på lyd. Det første jeg så, var at det ikke fantes noen gløding i rørene. Underlig, 6N3P skal være lik 6N3.
 
 
6N2 Her ser man at glødingen er på pinne 4 og 5
 
 
 
6N3P Her ser man at glødingen er på pinne 1 og 9
 
6N3P kan benyttes i min krets, men dette medfører en omfattende ombygging. Ombyggingen vil medføre at alle rørsokler må festes til chassis og kretsen må bygges opp rundt en P2P løsning. P2P vil si at kretskort må bort, og erstattes av ledninger. Dersom dette er aktuelt vil jeg nok heller satse på å bygge om, slik at jeg kan benytte EL 84 og kanskje ECC81 eller ECC83.
 
Nå viser det seg at mysteriet rundt det ukjente rør, er løst. Satte meg ned og gikk systematisk gjennom aktuelle rør. Til slutt konkluderte jeg med at røret måtte være av typen 6N2 (Dette røret går også under benevnelsen 6N2 / 6AX7 / ECC41 / 6N2P) Røret er også ekvivalent med ECC83. Dette er flott da ECC83 er et rør som er lett å skaffe, pluss at det er billig ved innkjøp. ECC83 kan ikke uten videre settes inn i min forsterker, da glødingen på ECC83 er på pinne 4/5 og 9 (Dette ved 6,3 V gløding) Røret kan også benytte 12,6 V glødestrøm, men da må man koble glødespenningen på pinne 4 og 5.
 
 
ECC83 Her ser man at glødingen er mellom pinne 4/5 og 9 (6,3V), eller mellom pinne 4 og 5 (12,6V)
 
For å koble om glødespenningen måtte jeg lodda av ledningene til utgangstrafoer og volumpot. Dette for å kunne løfte opp print. En rask titt under, viser at kun flaks gjør at det kommer lyd fra denne forsterkeren. Jeg har nevnt det før, men nevner det igjen. Tynne ledninger som er avisolert alt for mye preget undersiden. Kort vei til kortslutting her altså.
 
 
Her holder jeg på å fjerne alle glødeledninger (Gul og sorte ledninger som er tvunnet).
 
 
God merking er viktig. Her er alle ledninger som "holder fast" print loddet bort.
 
Etter at alle ledningene til glødestrømmen var fjernet, var det på tide å bygge opp igjen disse kretsene. Det er to glødestrømviklinger på trafoen. Jeg valgte å la V1-V4 (6P1) få strøm fra en vikling, mens V5-V6 (ECC83) får strøm fra den andre viklingen.  
Satte også på en lask mellom pinne 4 og 5 på V5 og V6.
 
 
Her er det nye oppsettet på forsterkeren. Ledningene til gløding av rør ble lagt på baksiden. (Siden som over er synlig)
 
 
Nok en forandring. Forrige oppsett av glødingen kunne medføre at viklingen til glødekretsen V1-V4 fikk en hard jobb med å levere nok strøm. Jeg har nå fordelt glødestrømmen slik at V1,V3 og V5 får strømmen fra en vikling, mens V2,V4 og V6 får fra den andre. Kablene jeg benytter er to lags 20 gauge teflonkabler benyttet i flyindustrien. Med dette slipper jeg smeltet isolasjon. Kommer også til å bytte ut alle andre kabler i PS med samme type kabel, men da med litt tykkere diameter. Ellers har jeg også bestilt nye 0,1uF kondensatorer. Disse skal erstatte de blå kondensatorene som sitter i forbindelse med pinne 7 på 6P1 -rørene. Kommer også til å sette inn nye Golden Dragon ECC83 / 12AX7 rør.
Jeg er litt bekymret for glødespenningen på V1,V2 og V5, denne er en tanke lav, selv uten last.
 
Etter nærmere undersøkelser viste det seg at stort sett alle kabler måtte byttes i strømforsyningsdelen. Benyttet her BSX -kabel. Som nevnt bruker jeg 20 gauge i glødekretsen. I tilførselen til glødekretsen og PS ble 16 gauge kabel benyttet.
 
 
Har også hentet drosselen som skal benyttes. Den var ikke helt som forventet, da den fysiske størrelsen var større en antatt. Jeg får nok plassert den på ett vis.
 
 
Denne saken veier 1 kg!
 
Forsterkeren er ferdig!
Choken var som sagt stor. For å få plass til den måtte jeg trimme vek nesten 10 mm plast. Nye ledninger ble også satt på. BSX 20 gauge her også. Så ble choken festet med Tec7 (limer det meste). Dette var eneste mulighet for å få festet den på en skikkelig måte.
 
 
Nye kondensatorer er også satt inn (se de gule).
 
Forsterkeren hadde heller ikke jordet chassis. Av sikkerhetsmessige årsaker jordet jeg dette. Se grønn/gul ledning.
 
 
Omkoblingen til ECC83 gikk smertefritt, og kom hverken smell eller røyk når jeg satte på strøm. Lydmessig var dette en kjempeforbedring. Ikke noe brum å snakke om. Litt brum kan høres ved å legge øret helt inntil høytaler, men hvem er det som lytter til musikk på denne måten. Føler også at jeg har mer krefter i forsterkeren nå.
Det gjenstår litt fintrimming, men dette får vente til en annen gang.
 
Fikk et parti med Shuguang 6P1 rør. Måtte selvsagt prøve disse.
 
 
Ett sett med matchede 6P1 kom på den latterlige summen av $10USD. Litt tidelig å komme med noen lytteinntrykk enda, men synes dette røret gir mersmak.
 
Det ser ut som om denne forsterkeren vil få en midlertidig plass i mitt primæroppsett, da Ella EL34 kommer til å få en oppgradering i løpet av vinteren. Dual Mono er stikkordet her. 
 

Innhold © LydenAvMusikk 2006-2007